Skjærtorsdag i frukthagen

Våren er i full gang her nå i midten av april. Sommer ville vi nordmenn kanskje kalle det. Vi går i shorts og t-skjorte, mens lokalbefolkningen haster forbi, godt polstret med boblejakke og skjerf. I gata nedenfor huset durer asfaltmaskinen. Utenkelig hjemme, og i begynnelsen også noe uforståelig for oss. Min samvittighet er dog ikke hvit som snøen på påskefjellet. Tidligere i dag fikk vi byttet ei bærekule på bilen for 750 kroner inkl kvittering. Godt å ha i orden før den lange hjemturen, rød dag til tross.

Frukthagen, ja. I dag har jeg fått et kurs i poding av sitrustrær. Lite anvendelig hjemme, men jeg vil tro at prinsippene er de samme, selv om resultatet blir mindre eksotisk. Det som for 6 år siden var et villnis av en annen verden, er for lengst ryddet, og de gamle frukttrærne har kommet til syne. Selv trappa ned til hagen var den gang usynlig. Vi stusset litt over at toppen av trærne var kuttet med appelsiner og alt, og bare lå på bakken. Svaret fikk vi nå: Frukten var sur og ikke spiselig og det måtte podes nytt.

Først måtte det velges gode skudd fra andre trær i hagen. 1-2 år gamle skudd hvor barken fortsatt var frisk og grønn. Det skulle podes både sitroner, mandariner og appelsiner.

Friske, fine skudd

Deretter måtte treet klargjøres. Et rent, fint kutt tvers over stammen som ble finpusset med en skarp kniv.

Rett og pent kutt

Podekvisten ble så forberedt med samme skarpe kniv. Det var viktig at det satt et nytt skudd (eller øye om du vil) noen centimeter inn på podekvisten. Kvisten ble skåret inn til margen på den ene siden og spisset ørlite på den andre siden. Litt av barken på kantene ble også fjernet.

Podekvisten forberedes

Så ble podekvisten kuttet over «øyet» og det ble skåret et vertikalt snitt i barken på treet på lengde med den nyspikkede delen av podekvisten. Barken åpnes forsiktig og podekvisten skyves inn i åpningen.

 

Kirurgisk presisjon

På dette treet ble det podet inn i alt tre podekvister. Om to-tre år bugner det av frukt der. Men før det, må det stelles godt med.

 

God surring og så et vidundermiddel som hindrer uttørking

Deretter en plastpose og til slutt en papirpose.

Hokus

Pokus

Jeg oppdager plutselig mens jeg skriver at tilfeldighetene spiller meg et lite puss. Det var kanskje ikke så tilfeldig likevel at dette bloginnlegget ble til på en skjærtorsdag? Du kan jo google hokus pokus og se hva som er den mest sannsynlige forklaringen på opprinnelsen til dette uttrykket. At det i tillegg er noe symbolsk ved at noe får nytt liv på et tre når noe annet dør, passer godt på denne dagen. God påske!

 

 

Reklamer

2 responses to “Skjærtorsdag i frukthagen

  1. Det er 47 år sia je lærte poding på Gjennestad gartnerskole. Etter hva jeg ser er alt etter boka og vel så. Løkke tell med høstingen om 3-5 år. Vi har vært på gudstjeneste i den Svenske sjømannskirken i Rotterdam nå i kveld.
    GOD PÅSKE

    • Takk, Hans Martin. Da er vi på trygg grunn. Tviler på at du trente på appelsiner, men lell… Vi har vært innom et par kirker her i dag. De lokale sier at om du ikke er innom minst ei kirke i løpet av kvelden, så er du ille ute. Mye folk i gatene. Nokså annerledes enn hjemme. God påske!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s