Italia => Lazio => Latina => Terracina

 

Om regioner, provinser og kommuner

For oss som er vokst opp med at geografi kan pugges, dukker det rimelig fort opp et ønske om å lære seg Italias 20 regioner. Om du skulle lære deg navnene og i tillegg også huske sånn omtrentlig hvor de ligger, bør du klappe deg selv på skuldra og stoppe der. Neste utfordring er i så fall de 106 provinsene som regionene er delt opp i. Det er sikkert noen som klarer disse også, men å stille opp i «Kvitt eller dobbelt» med tema  Italias kommuner (som det er over 8.000 av), blir kanskje å dra det vel langt.

img_5051

Greit å kunne litt geografi før turen begynner?

Vi har fått gode påminnelser og repetisjoner på regioner og provinser på våre mange bilturer. GPSens feite, sorte streker minner oss om at en ny regionsgrense passeres og det pustes liv i spørreleken i bilen.  Vi har klart å feste et visst grep om regionene ved å ta utgangspunkt i Lazio og så bygge det videre ut derfra. Alle veier fører til Rom, og det skal godt gjøres for en Italiaelsker å unngå Lazios regionhovedstad Roma. Toscana kommer raskt opp på manges lepper når Italiensk geografi er tema. Denne regionen grenser til Lazio i nord og ligger som Lazio langs kysten. Hvis du i tillegg klarer å få med deg Umbria som ligger midt i landet med grense til både Lazio og Toscana, har du tre regioner på plass, og det er bare resten igjen.

2010-10-10 17.43.05

Må man pugge? Skal man ikke heller ta et glass vin, selv om det er i plastkopp?

Jeg trener fortsatt, og har funnet en måte å gjøre det overkommelig på: Start på vestkysten i nord og lær deg regionene helt ned til spissen. Før du starter på kysten, lurer du  med deg de to regionene mot vest som ikke grenser til havet. Den første, Valle d’Aosta er Italias minste region, og sør for den Piemonte som «alle» har hørt om. Etter at du har tatt vestkysten helt ned til Sicilia, snur du og tar østkysten opp igjen. Plukk med deg Umbria halvveis opp igjen og kjør på til du stopper med Friuli – Venezia Giulia i nord, sving vestover og ta med deg Trentino – Alto Adige og Lombardia og du er tilbake der du startet.  Glemt noe? Ja, Sardinia ute i havet i vest.

Da blir den lange remsa du må lære deg slik: Valle d’Aosta, Piemonte, Liguria, Toscana, Lazio, Campania, Basilicata, Calabria, Sicilia, Puglia, Molise, Abruzzo, Umbria, Marche, Emilie-Romagna, Veneto, Friuli-Venezia Gilulia,  Trentino-Alto Adige, Lombardia og Sardinia.

For Italiafrelste er dette god underholdning på lange bilturer. Anbefales på rv 3 gjennom Østerdalen. Start når du passerer Elverum, så tenker jeg mye er gjort når du kommer til Rena. Ved Koppang kan du rett og slett briljere.

Et ekstra tips er å ta kyst for kyst. Vestkysten først, for den kjenner vi nordmenn best. Så kan du pugge østkysten etterpå. Sett av en dag eller to til å gå og mumle på den vanskeligste regionen: Friuli – Venezia Giulia. Supert hvis dere er to om å pugge samtidig. Det er en fantastisk følelse å sitte ved et cafébord, se din kjære dypt inn i øynene, ta henne i hendene og si Friuli – Venezia Giulia med innlevelse og blanke øyne. Jeg garanterer at du får høy romantikerscore fra nabobordet. Det er bare å håpe at de ikke aner hva du snakker om.

dsc_6876

Det er lett å finne fram, men det kan jo være morsomt å vite hvor man til enhver tid er..

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s